Zoeken

07

nov

Persoonlijke ontwikkeling is niet te koop en zeker niet via boeken te leren. Persoonlijke ontwikkeling gaat over bewust worden. Bewust worden van jezelf in de dagelijkse praktijk. Persoonlijke ontwikkeling is een continu proces. Zo af en toe bezoek ik een netwerkbijeenkomst zoals Open Coffee. Leuk om mensen bij elkaar te zien die ergens voor (willen) staan. Mensen in interactie heeft dan ook mijn interesse en al heel snel gaat het observeren volautomatisch, hoe iedereen zo met elkaar bezig is.

Ook zo nu bij deze bijeenkomst. Mijn aandacht ging naar een vrij lange vrouw die voorbij liep. Ze viel al meteen op door haar lengte. Zelf ben ik ook lang dus even werd ik me weer bewust dat mensen ook vaak zo naar mij kijken. Tijdens deze bijeenkomst was ik ook onze training Personal Branding onder de aandacht aan het brengen. Aan het eind had ik nog twee uitnodigingen voor de lezing over en ik gaf er één aan deze bewuste dame en aan haar gesprekspartner. Meteen kwam de lange dame op een verdedigende toon met haar reactie: “Met mijn Personal Brand is helemaal niets mis!“. 

Waar het juist bij persoonlijke ontwikkeling omgaat, zijn de emoties (irritatie, verdediging, boosheid etc..) die door de boodschap heen voelbaar zijn zoals bij deze lange dame. Op de één of andere manier voelde zij zich aangesproken en voelde ze de noodzaak om zonder nadenken op deze wijze te reageren. Een gevoelige snaar was geraakt.

Bezig zijn met Persoonlijke Ontwikkeling betekent dat je de moed hebt kritisch naar jezelf te kijken. En het levert je (en indirect de organisatie waar je werkt) een flinke dosis zelfvertrouwen en respect op. Persoonlijke ontwikkeling is een persoonlijke keuze. Je kunt signalen negeren, of ontkennen. Je kunt jezelf overtuigen dat je ‘er’ al bent. De sterkste en meest succesvolle mensen zijn die mensen die zich kwetsbaar durven opstellen en van feedback en opmerkingen leren, ondanks de groei die ze bereikten en de positie die ze bekleden.

 

Persoonlijke ontwikkeling, waar staan jullie?